THE SCIENCE LAB – Waar wetenschappen en archeologie elkaar de hand geven.
Een educatief atelier voor 4de, 5de en 6de jaar van het secundair onderwijs. Kan gereserveerd worden vanaf 1 december 2022.
Archeologische voorwerpen vormen voor archeologen een essentiële bron om het dagdagelijkse leven van vroegere gemeenschappen te reconstrueren. Maar ook voor onderzoekers van andere wetenschappelijke disciplines zijn archeologische vondsten een bijzondere onderzoeksmaterie.
Eenmaal opgegraven en bestudeerd krijgen deze objecten een definitieve bestemming in het depot of museum. Alhoewel ze eeuwenlang in het bodemarchief met enig succes de tand des tijds doorstonden, houdt een verblijf in een doos of in een vitrine heel wat risico’s in. Onzichtbaar maar gestaag vreten biologische en chemische processen daar verder aan de kwetsbare vondsten uit metaal, glas, leder, bot, hout en keramiek.
“The Science Lab” toont aan de hand van echte cases uit het onroerenderfgoeddepot Waasland welke biologische of chemische processen de oorzaak zijn van de degeneratie van archeologica. We volgen de conservator vanuit het depot naar zijn/haar atelier en terug en ondersteunen wetenschappers in hun onderzoek.
De leerlingen kruipen in de huid van de conservator en onderzoeker en krijgen de kans om wetenschappelijk onderzoek op archeologische vondsten uit te voeren en kwetsbare archeologische vondsten te behandelen.
Hierdoor komen ze tot belangrijke inzichten over de erfgoedwaarde van de objecten. Tenslotte kunnen ze als echte museum- en depotmedewerkers de overweging maken, welke objecten ze al dan niet willen bewaren, met het oog op eventueel verder onderzoek.
Praktisch: